2022-12-19

Ünnepi nyitvatartás
Kedves vásárlók!  A Könyvtér december 20. és január 23. között zárva lesz. Az  online rendeléseket a mai nappal bezárólag (dec. 19.) meghatározatlan ideig felfüggesztjük. Köszönjük a megértést, szép ünnepvárást, áldott karácsonyt és békés új évet kívánunk mindenkinek!  A Koinónia Kiadó, a Könyvtér terem és a Koffer munkatársi közössége Tovább »

2022-11-29

Kedves Vásárlóink!
NOVEMBER 30. – DECEMBER 5. KÖZÖTT A KÖNYVTÉR TEREM ZÁRVA VAN.   MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK! Tovább »

2022-04-07

Könyvtér nyitvatartás
Kedves Vásárlóink! A Könyvtér terem nyitvatartása az alábbiak szerint módosul: Hétfő–csütörtök: 10:00–16:00 óra  Tovább »


Creatio
  • Bognár Szilvia, Sator Quartet, Lovasi András
  • Creatio

Sator Quartet: 
Gyermán Júlia – hegedű 
Heidl György – gitár 
Kovács Zoltán – nagybőgő 
Szakács Viktória – cselló 
Közreműködik: 
Bognár Szilvia – ének 
Lovasi András – ének 

1. I. Kyrie eleyson 
II. Creatio 
2. 1, Deus Creator omnium 
3. 2, Lucis Creator optime 
4. 3, Immense caeli Conditor 
5. 4, Telluris ingens Conditor 
6. 5, Caeli Deus sanctissime 
7. 6, Magnae Deus potentiae 
8. 7, Plasmator hominis Deus 
9. 8, Primo dierum omnium 
10. III. Occulte dimittere 
11. IV. Szeikilosz dala 
12. V. Victime paschali laudes 

A Creatio-sorozat (2-9) első darabját (Deus Creator omnium) Milánó egykori tekintélyes püspöke, Szent Ambrus írta a IV. század végén. Legkésőbb a VIII. századra összeállt és az egyház liturgikus/imádságos életének szerves részévé vált az a himnusz-ciklus, amelynek darabjai formailag és szellemiségükben is az ambrusi mintát követik, és a Teremtés könyvének első fejezetét, a hatnapos teremtéstörténetet az egyes ember életére vonatkoztatva dolgozzák fel. A teremtés napjainak keresztény értelmezéséhez szorosan kapcsolódik az újjáteremtés első napja (Primo dierum omnium), amely mint „nyolcadik nap” sokrétű jelentéssel és gazdag szimbolikával rendelkezik. A himnuszok idővel a zsolozsma vesperás imádságának részeivé lettek, és számos dallamváltozatuk ismert. H. Gy. zenéje nem követi a himnuszok középkori gregorián dallamait. A 10. dal: Occulte dimittere – latin nyelven (szöveg H. Gy.), azt az evangéliumi elbeszélést dolgozza fel, amikor József titokban el akarja küldeni Máriát, de az angyal figyelmeztetésére eláll ettől a szándékától. A 11. dal: Szeikilosz dala – a Kr. e. I - Kr. u. I. századra keltezett, valószínűleg nagyon népszerű ógörög nyelvű dal feldolgozása

Hozzászólok  • Legújabb CD-k

  • Legnézettebb CD-k